Codex Justinianus (+ Glossa ordinaria of Accursius and the Summaria of Hieronymus Clarius)

Title : Codex Justinianus (+ Glossa ordinaria of Accursius and the Summaria of Hieronymus Clarius)
Author : Justinianus
Date : 1490
Dimensions : 45,5 x 30,0 cm





This is probably the most expensive book I have, printed by Baptistam de Tortis in Venice, on March 22nd 1490. It is the size of a Gutenberg Bible, with the cover measuring 45.5 x 30.0 cm and the leaf is 42.5 x 29.0 cm. The printed text is 34.2 x 22.0 cm.



The covers are made of leather over wood board, with remains of the 4 copper locks it had on the better preserved cover, and beautiful copper corners on all the corners, and a protection ornament, on both covers, in the middle, made also of cupper.
The front cover is more affected, with leather losses, but the last one stands intact.




Aceasta este probabil cea mai scumpa carte pe care o am, tiparita de Baptistam de Tortis in Venetia pe 22 martie 1490. Are dimensiunile uni biblii Gutenberg, cu copertile masurand 45,5 x 30,o cm, iar foaia masoara 42,5 x 29,0 cm. Textul tiparit ocupa pe pagina 34,2 x 22,0 cm.
Copertile sunt din piele peste placa de lemn, cu ramasitele celor 4 incuietori de cupru vizibile pe coperta mai bine conservata, cu frumoase ornamente de cupru pe toate colturile si ornament-protectie pe ambele coperti, in mijloc, deasemenea din cupru.
Coperta din fata este mai afectata, cu pielea rupta in unele parti, dar coperta din spate sta intacta dupa tot acest timp.






This book can be found in:
Great Britain, at Hereford CL
France, at the National Library
Germany, at Aschaffenburg HB, Dillingen StudB, Halle ULB, München BSB, München UB, Nordhausen StArch
Italy at Lucca Cap, Mantova, Napoli N, Tirolo Sem
U.S.A: Harvard Univ., Law School Library, Cambridge MA



There are 320 leaves, with the first leaf detached from the cover, unnumbered. 316 numbered leaves, one index leaf, one content leaf with the editorial seal, and one unprinted leaf, making the complete copy of the book!





Aceasta carte poate fi gasita in:
Marea Britanie, la Hereford CL
Franta, la Libraria Nationala
Germania, la Aschaffenburg HB, Dillingen StudB, Halle ULB, München BSB, München UB, Nordhausen StArch
Italia, la Lucca Cap, Mantova, Napoli N, Tirolo Sem
U.S.A, la Harvard Univ., Law School Library, Cambridge MA


Cartea are 320 de foi, cu prima pagina detasata din cotor, nenumarotata. Sunt 316 foi numerotate, o foaie index cu emblema editoriala si o foaie goala, insumand aceasta copie completa a cartii.





A great part of the leaves are burned. The book was probably saved from a fire on a last moment during its 520 years of age. The text is affected on several leaves, some are quite badly affected, with large text areas losses. Others are simply brownish with visible letters, readable text.

O mare parte a foilor sunt arse. Cartea a fost probabil salvata intr-un ultim moment dintr-un incendiu in decursul celor 520 de ani de existenta. Textul este afectat pe cateva foi, unele chiar sever afectate, cu mari suprafete de text lipsa. Altele sunt doar innegrite, cu scrisul vizibil si citibil.




The date:
(Data)


One leaf has a very interesting mark: a restoration, probably in the 15th century, or the early 16th century, with leather parchment. It is amazingly well restored for the technology of the time.

O pagina are particularitate: a fost restaurata, probabil in secolul XV, sau devreme in secolul XVI, cu pergament. Este foarte bine restaurata pentru tehnologia vremii.



A musical manuscript was found in the book – probably dating from the 15th century.

Un manuscris muzical a fost gasit in carte - probabil dateaza din secolul XV.



The book is a work of art. Probably different persons struggled to complete the wonderful initials, with great craftsmanship. There are hundreds of red and blue initials, several on every page.
The notations and little drawings on the margins of the text are completing the artistic feeling of the book, and gives an idea about its importance during its lifetime, especially in the early years.


Aceasta carte este o opera de arta. Probabil cateva persoane au muncit sa completeze minunatele initiale, cu maiestrie deosebita. Sunt sute de initiale albastre si rosii, cateva pe fiecare pagina.
Notatiile si micile desene pe marginea textului completeaza simtul artistic al cartii, si da o idee despre importanta acesteia la pe parcursul vietii, in special in primii ani.








.

9 comentarii:

Radu Oltean spunea...

Spectaculoasa lucrare. Daca ar putea vorbi, altfel decat prin scris, cred ca ar avea ce povesti. Cine stie prin cate maini si biblioteci a trecut!
Cred ca e emotionant sa ti in mana o asemenea carte, mai ales una care putin a lipsit sa nu arda complet, la un moment dat. Foarte interesante mi s-au parut notele muzicale (tabulatorii), un, probabil, nesperat bonus la o asemenea carte.
Ar fi interesant sa spuneti din ce tara ati cumparat-o, fara alte detalii.
Va doresc sa investiti cati mai multi bani in asemenea lucrari. Fiindca Romania a pierdut enorm de multe biblioteci in anii de dupa ww2. Vezi cazurile bibliotecilor grofilor unguri.

Anonim spunea...

Aveti dreptate
Si totusi, statul roman isi permite cu inconstienta si crasa indiferenta sa aplice obligatii vamale la cartile de patrimoniu care sint readuse acasa de colectionari.
Am platit personal c/v a 500 de dolari americani ca drepturi vamale pentru editia in engleza a istoriei imperiului otoman a lui Cantemir!
Rusinos!!!

Radu Oltean spunea...

Scuze, nu am inteles...Ca INTRODUCI o carte veche in tara, trebuie sa platesti vama???? Nu inteleg... Care-i ideea?

© Bogdan Nemes spunea...

Domnul Art
Intr-adevar, este superba istoria unei astfel de carti... numai cand te gandesti la toate razboaiele, tarile, bibliotecile, mainile prin care a trecut... Cati domnitori celebrii au trait, au facut istorie si au murit, cati artisti, oameni de stiinta, etc. iar aceste carti au ocupat un mic spatiu intr-o biblioteca tot acest timp... Mereu mi-a placut sa gandesc astfel o carte.

Eu cred ca este o modalitate prin care nu trebuie sa platesti vama, si stiu ca o cunostinta a adus o masina veche in tara si nu a platit vama deoarece a inscris-o intr-un fel de lege ce permite introducerea obiectelor istorice de valoare fara a plati alte taxe. Eu sper ca aceasta lege se poate aplica si in cazul cartilor.

Cartea am luat-o de la un vanzator din Olanda.



Domnul Anonim

Va inteleg supararea... Si eu am avut probleme cu vama... Cred ca se poate rezolva doar prin a trimite pachetul ca si valoare mai mica. Dar aici or sa fie probleme pentru asigurari, si nu stiu cati oameni risca... Va felicit pentru achizitie... Stiu ca sunt mult sacrificii pentru un astfel de "hobby".

Anonim spunea...

Extraordinara! Sa aveti grija cum o pastrati ! Daca nu o pot avea eu, macar sa stiu ca exista undeva in Romania si ma bucur ca am vazut si eu un pic din ea !

Anonim spunea...

Extraordinara carte !Sunt bucuros ca am avut placerea sa o vad si eu.
Felicitari!

Anonim spunea...

O advarata valoare bibliofila !
Mi se pare mai valoroasa ca poarta patina timpului, dacat daca ar arata impecabil.Cred ca ar trebui sa consultati un specialist in pastrarea cartilor sa vedeti daca degradarile vor avansa si vor distruge cartea in timp scurt.Incercati sa comparati fotografii mai vechi cu starea actuala. Este si asta un indiciu.
Ma bucur ca am descoperit blogul dumneavoastra , va felicit si va multumesc totodata ca privitor, pentru efortul de a constitui o astfel de colectie si de a ne prezenta si noua ceva din ea.

Anonim spunea...

http://altmarius.weblog.ro/2009-07-11/869177/Codex-Justinianus.html

Giovanni il romeno spunea...

Ar fi interesant să ştim despre ce tratează.